keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Kenraalin syntymäpäivien suunnitelua 1944

Arkistopapereiden tutkiminen on jännittävää puuhaa. Varsinkin silloin, kun mapeista löytyy jotain kiehtovaa – oli se sitten aiheeseen liittyen tai täysin sen ohi. Jostain syystä olen huomannut kiinnostuneeni myös historian marginaaleista ja pienistä fragmenteista. Ehkä se johtuu kiinnostuksestani mikrohistoriaan? Varmasti osittain. Näitähän olen täälläkin hieman kirjoitellut, katso vaikka kapteenista, vääpelistä tai sotamiehestä.

Yksi tällainen marginaaleihin joutuva asia, joka kiinnitti mielenkiintoni, oli Linnoitusosaston päällikön eversti Otto Bonsdorffin kirje kenraalimajuri V. Gustafssonille. Asia koski kenraaliluutnantti Edvard Hanellin 50-v. syntymäpäiviä. Kirje oli päivätty 6.4.1944 ja siinä Bonsdorff esitteli kenraali Hanellin syntymäpäiväjuhlien virallisien osuuksien suunnitelmia. Oliko näillä suunnitelmilla kenraali Hanellin tuki takanaan, on mahdotonta sanoa.

Bonsdorff kirjoitti seuraavasti:

Kuten tunnettua, täyttää kenr.luutn. E. Hanell 50 vuotta tulevan toukokuun 1 päivänä. Hänen huomattava asemansa maamme puolustusvoimissa ja hänen monipuolinen toimintansa erilaisissa yhteiskunnallisissa luottamustehtävissä tulee aiheuttamaan sen, että laajat kansalaispiirit esittävät hänelle onnittelunsa tulevana merkkipäivänä. […] Tätä varten on Linnoitusosastossa ryhdytty laatimaan suunnitelmaa päivän juhlatilaisuuksia varten.

Ohjelma suunniteltiin alkavaksi aamulla varttia vaille yhdeksän – Linnoitusosaston mieskuoron laulutervehdyksellä! Sen jälkeen olisi ohjelmassa yleistä lahjojen vastaanottoa ja 11–12.30 aamiainen linnoitusmuodostelmien tyypeille. Aamiaisen jälkeen oli suunnitelmissa kahvittelua, kenraalin vastaanottoa sekä tietysti juhlapäivällinen. Edellä mainittuihin tarvittiin tietysti tarjoiltavaa, eli alkoholijuomia. Seuraavat kaksi kuvaa aiheesta. Joku jos osaisi kertoa, mitä ovat nuo määrät laatujen jälkeen, en ole keksinyt.



Nämä olivat siis suunnitelmat. Siitä, toteutuiko kenun 50-v. kemut, ei kyseisen asiakirjan yhteyteen ollut jäänyt jälkiä.

Kuvat siis Kansallisarkiston Sörnäisten toimipisteestä.

Edit 2.4.: Talous- ja sosiaalihistorian professori Matti Peltonen arveli, että kyseessä on pullojen määrä / pullon koko. Ykkönen voisi olla 0,75 litraa ja kakkonen 0,5 litraa.

2 kommenttia:

  1. Erinomaisen tarkka suunnitelma - siis väkijuomien, tupakin, sokerin ja kahvinkorvikkeen osalta. Ruoka sitten kuitataan aika laveasti - kunhan nyt jotain saadaan!!

    VastaaPoista
  2. Kunhan juomat ovat kunnossa, niin samapa se mitä säilykkeitä on safkaksi!?

    VastaaPoista